Hoe heeft Industrie 4.0 de gewekte grote verwachtingen waargemaakt? En bevindt u zich nog midden in Industrie 3.0, de Industrie 4.0-revolutie, of is Industrie 5.0 al uw realiteit? We beleven interessante tijden en de mogelijkheid voor fabrikanten om gebruik te maken van geavanceerde technologie verandert de productiewereld zeker. Hitachi Solutions deelde hun 11 trends die de productie zullen domineren in 2021, waarvan er een aantal een directe link hebben met OEE. Laten we hier een licht schijnen op 3 OEE-gerelateerde trends in productie:

  1. Is IoT de beste volgende stap?
  2. OEE en het belang van voorspellend onderhoud
  3. Big Data en OEE

 

1. Is IoT de beste volgende stap?

IoT of internet der dingen betekent – en dit is de zeer korte versie – dat apparaten en systemen met elkaar verbonden zijn op het internet en uit zichzelf communiceren, zonder menselijke tussenkomst.

En hoe zit het met OEE?

Wanneer u overweegt of IoT geschikt is voor uw bedrijf, zijn er twee belangrijke vragen die u moet beantwoorden:

  1. Hoe voegt de informatie die wordt gedeeld waarde toe in het proces? In het echte leven zien we tonnen gegevens die waardevol lijken, maar het proces als zodanig niet verbeteren. Of nog erger: het is de rechtvaardiging van een proces dat niet op een soepele manier waarde creëert.
  2. Voegt het medium – IoT is complexe technologie – werkelijk waarde toe aan de communicatie, of zou een eenvoudig signaal het werk ook hebben gedaan?

De veronderstelde voordelen van IoT zijn dat het onder meer positieve effecten zal hebben op de kosten en de efficiëntie. Volgens Hitachi is 63% van de fabrikanten sterk van mening dat IoT de komende 5 jaar een positief effect zal hebben op de winstgevendheid.

Zal een IoT investering uw OEE verhogen?

Helaas blijft onbeantwoord hoe de investeringen in deze technologie uw OEE zullen verhogen. Ons advies is om tijd te besteden om uit te zoeken hoe, en op welke manier, de IoT communicatie kan leiden tot verbeterde beschikbaarheid, prestaties of kwaliteit tijdens uw waardecreërende proces.

Onthoud: complexiteit kan alleen werken als het grondig wordt begrepen. En het is niet alleen een IT-ding: operations management kan niet diep genoeg betrokken worden! Analyseer uw OEE en zoek uit: welke verliezen hadden geëlimineerd kunnen worden door IoT en HOE?

Het is verleidelijk om alleen maar te hopen op de beloofde verbetering, maar helaas, zo eenvoudig is het niet!

 

2. OEE en het belang van voorspellend onderhoud

 Stilstandtijd kost fabrikanten honderdduizenden euro’s – letterlijk. En volledig betrouwbare machines zijn een absolute voorwaarde voor Industrie 4.0.

Is je gemiddelde tijd tussen storingen nog steeds een probleem?

U hoeft er niet eens over na te denken als uw apparatuur MTBF’s van slechts enkele uren heeft, zoals meestal blijkt uit onze duizenden OEE-registraties. Autonome, preventieve en predictieve onderhoudsprogramma’s brengen u daar. Het meten van een correct gedefinieerde OEE zal inzicht geven in de middelen die aan dit verlies worden besteed. Het is niet erg sexy, maar toch kan een klassiek TPM-programma u snel uit de dodelijke val helpen die de tijd van de onderhoudstechnici opvreet.

Laat uw OEE meting eerst gegevens verzamelen die inzicht geven in uw stilstand patroon. Wanneer de machine haar toestand kan communiceren en informatie kan geven die voorspelt wanneer onderhoud nodig is: geweldig! Maar ontspan:voor de meeste machines kan dit perfect worden gedaan met een solide preventieve onderhoudsstrategie, die snel zal leiden tot minder ongeplande stilstand, minder kosten en een hogere betrouwbaarheid.

De verschuiving maken naar geplande stilstand

Uw OEE-registratie zal de waarde hiervan duidelijk aantonen: verschuiving van correctief onderhoud naar autonoom en preventief onderhoud betekent verschuiving van ongeplande naar geplande stilstand. Van daaruit begint u de geplande stilstand te verminderen. Voorspellend onderhoud kan hier natuurlijk zeer nuttig zijn.

Let op: welke software u ook installeert op de apparatuur: het kan en moet uw team helpen. Als u naar de beloften van sommige leveranciers kijkt, bedenk dan: als het te mooi is om waar te zijn, is het meestal ook niet waar…

 

3. Big Data and OEE

We horen bedrijven zeggen dat ze niet kunnen overleven zonder big data. Als fabrikant kan data zeker nuttige inzichten verschaffen over hoe effectief uw machines draaien, en nog belangrijker: waar processen verbeterd kunnen worden, en waar de verliezen zitten. Met de juiste gegevens kunt u uw Overall Equipment Effectiveness verbeteren.

De goede, de slechte en de lelijke gegevens

Als we de foutenpercentages in de meeste databases kennen, kunnen we nauwelijks geloven dat het stapelen van al die stapels gegevens uiteindelijk tot een betrouwbare conclusie zal leiden.

In de productiesector zien we dat enorme hoeveelheden gegevens worden verzameld. Om eerlijk te zijn, in de gemiddelde fabriek die we bezoeken, hebben we daar tot nu toe zelden enig voordeel van ondervonden.

IoT, SPC en OEE in de mix

Wat wel zinvol is, is om data te combineren om de processtabiliteit te monitoren via Statistical Process Control (SPC) en data te gebruiken om het verlieslandschap te visualiseren via OEE. SPC laat u nu zien wat er ‘onder de oppervlakte’ gebeurt (voordat het fout gaat) en OEE laat u zien wat er daadwerkelijk fout is gegaan. De twee kunnen nu uw verbeteringsinspanningen optimaal sturen.

Nieuwe technologieën stellen ons in staat om deze informatie op een handige manier te monitoren, registreren en visualiseren. Daarom werkt FullFact samen met toonaangevende SPC-specialisten en connectiviteitspartners in het veld.

 

Meer gedachten over OEE en Iot?

Ziet u andere OEE-gerelateerde trends in productie die uw nieuwsgierigheid prikkelen? Neem contact met ons op als u uw productie-uitdagingen wilt bespreken en wilt leren hoe OEE u kan helpen uw productiviteit te verbeteren.

Wilt u meer weten over de 10 belangrijkste aspecten van OEE in één whitepaper? Download de whitepaper hier:

Wilt u meer weten over OEE? Dan is deze informatie over Overall Equipment Effectiveness wellicht interessant voor u.

 

 

 

Recent Posts

Zo ontwikkelen we nieuwe oplossingen 👉🏻 CAB

Zo ontwikkelen we nieuwe oplossingen 👉🏻 CAB

Op 24 november hield FullFact Solutions haar jaarlijkse Customer Advisory Board meeting met een aantal belangrijke klanten, gehost door onze klant Nutricia Danone. Met een geweldige rondleiding in de nieuwe productiefaciliteit in Haps, het delen van ervaringen, het...

Lees meer
Nieuwe partner TSS Cross Media Group

Nieuwe partner TSS Cross Media Group

FullFact Solutions, een toonaangevende leverancier van OEE (Overall Equipment Effectiveness) en productiviteitsbewakingsoplossingen, en TSS, een toonaangevend bedrijf met meer dan 30 jaar ervaring op het gebied van digitale visuele communicatieoplossingen, hebben hun...

Lees meer