Deel 1

Wekelijks bezoek ik bedrijven die al langere tijd gebruik maken van de OEE Toolkit van FullFact. Ik ga er van uit dat deze organisaties de OEE Toolkit hebben aangeschaft in het kader van een organisatie breed verbeteringsprogramma zoals bijvoorbeeld: WCM (World Class Manufacturing ), TPM (Total Productivity Management) en dergelijke.

Dit blijkt in de praktijk maar gedeeltelijk zo te zijn. Opvallend is dat met name in kleine en middel grote organisaties, 50 tot 300 medewerkers, het vaak gedreven productiemanagers en of kwaliteitsmanagers zijn die het initiatief nemen tot aanschaf van de OEE Toolkit. Zij hebben vanuit hun functie een drive om de productiviteit, betrouwbaarheid en kwaliteit te verbeteren. Middels de OEE Toolkit krijgen ze snel en visueel inzicht waar de verliezen binnen het productieproces plaatsvinden. Hierdoor zijn ze in staat om gericht verbeteractiviteiten op te zetten om deze verliezen te kunnen reduceren en de continuïteit van het productieproces te verbeteren (betrouwbaarheid / kwaliteit).

Op zich is er niets mis is met deze werkwijze. Het bedrijf is immers goed bezig met continu verbeteren. Desondanks zie ik hier toch enkele bedreigingen in de voortgang en continuïteit van de OEE.

Bedreiging 1: het verbeterproces, de OEE analyse, blijft binnen het management niveau

In de eerste plaats signaleer ik als bedreiging dat het verbeterproces slechts gedragen wordt door een beperkt aantal functionarissen. Meestal de managers zelf en enkele ondersteunde stafleden. Door kleine personeelsbezettingen of productiedruk worden dagrapporten niet of nauwelijks gedeeld met operators op de werkvloer waardoor operators weinig betrokken worden met als gevolg dat zij zich geen eigenaar voelen van de installatie en het verbeterproces.

Over het algemeen weten operators heel goed wat de oorzaken van stilstanden zijn en kunnen een belangrijke bijdrage leveren bij het analyseren en oplossen van stilstanden. Door operators te betrekken en hen verantwoordelijkheid te geven ontstaat eigenaarschap waarmee een belangrijk potentieel tot verbeteren wordt aangeboord.

Overweeg nog eens op welke wijze u daily management vorm kunt geven.

Volgende keer vervolg ik mijn verhaal met bedreiging nummer twee.

Recent Posts

Is een hoger OEE percentage beter?

Is een hoger OEE percentage beter?

Dat hangt af van de doelstellingen van uw bedrijf. Wilt u dat de machines betrouwbaarder zijn? De kwaliteit constanter? Kleinere batches produceren? Sneller draaien, of juist wat langzamer maar stabieler? Het OEE percentage kan helpen om te bepalen welke verbeteringen nodig zijn om aan uw bedrijfsdoeltellingen te halen.

Lees meer
OEE data collectie: Welke gegevens moet u verzamelen voor OEE?

OEE data collectie: Welke gegevens moet u verzamelen voor OEE?

Alvorens OEE te meten, moet worden besloten wat precies zal worden gemeten. De basis is het vinden van verliezen op het gebied van beschikbaarheid, prestatie en kwaliteit. De gegevens die zullen worden geregistreerd, verschillen van apparaat tot apparaat. Het doel is echter om alle verliezen te vinden, omdat deze moeten worden opgelost.

Lees meer