Mij ​​is deze vraag vele malen gesteld: ‘Ik heb gelezen over OEE-metingen en ik kan geen specifieke informatie vinden over het juiste OEE-percentage. Kunt u mij alsjeblieft enige referenties geven? ”Algemeen wordt gesuggereerd dat minder dan 65% als onaanvaardbaar moet worden beschouwd, omdat dit een zeer laag  concurrentievermogen en een groot aantal economische verliezen vertegenwoordigt. Een waarde tussen 65% en 75% wordt als normaal beschouwd, maar is alleen
acceptabel als deze wordt verbeterd. Een waarde tussen 75% en 85% betekent een acceptabel niveau met lichte economische verliezen, dat gemakkelijk kan worden verbeterd tot niveaus van wereldklasse. Een waarde tussen 85% en 95% wordt als goed beschouwd en is gelijk aan waarden van wereldklasse; het vertegenwoordigt een hoog niveau van concurrentievermogen. En ten slotte wordt een waarde boven 95% als excellent beschouwd; een uitstekende concurrentiepositie en een waarde van wereldklasse. ”

Ik ben het niet eens met een dergelijke globale aanpak, er zijn veel invalshoeken om deze vraag te benaderen. Laat me proberen het uit te leggen.

Naar welk getal kijken we?

Allereerst bestaat er niet zoiets als ‘een OEE-getal’, simpelweg omdat het op duizend verschillende manieren kan worden gedefinieerd. Wilt u een OEE van 85% zien? Nou, ik krijg het morgen voor je op je machine! Het is gewoon een kwestie van enkele definities wijzigen; verlaag de maximumsnelheid, sluit enkele wachttijden uit, zoals pauzes en onderhoud, strek de specificaties van een goed product etc. Helaas zijn er consultants die op deze manier geld verdienen …

Wat is het criterium voor ‘goed’?

Laten we aannemen dat we de OEE Industry Standard voor alle machines gaan gebruiken. Wat is nu een ‘goede OEE’ voor een machine die continu slechts één bulkproduct draait? En welke OEE is ‘goed’ voor een machine die 60 verschillende producten per dag draait?

Laten we starten met de eerste machine, die de hele dag slechts één product maakt een lijn benut. Is 95% in orde? Niet als de daaropvolgende apparatuur alleen 65% van het volume zou verwerken. Zou 65% dan een goede OEE zijn? Nee, niet noodzakelijk! Waarom niet? Als de machine tussen 45% en 95% heen en weer springt, met een gemiddelde van 65% OEE, zou dit nog steeds veel problemen veroorzaken. Hoe zit het met een stabiele OEE van 65%? Is dat goed? Nee, niet als het wordt uitgevoerd met een kwaliteitsscore van 90% (of een andere waarde dat niet (bijna) 100% is.

Laten we verder gaan: is een stabiele 65% met een kwaliteitsscore van 100% OK? Wat als we enorme en dure inspanningen moeten leveren om dit voor elkaar te krijgen? Misschien zijn uw kosten nu zo hoog dat u geld verliest met uw mooie machine! Het heeft geen zin om je op den waarde zelf te concentreren. In plaats daarvan moet worden begrepen wat er echt aan de hand is.

Belangrijke vragen
Enkele belangrijke vragen met betrekking tot de OEE-waarde kunnen zijn:

  1. Is er een OEE-niveau waarop we de machine stabiel en betrouwbaar kunnen draaien? D.w.z. kunnen we continu draaien tussen 40% en 44%? Ik zou dat een voorgevoel van ‘World Class’ noemen, omdat ik zelden zo'n machine heb gezien! Het zou een indicator zijn voor een proces dat onder controle is of kan zijn.
  2. Is er een bereik van OEE waarin we op ELK niveau een stabiele OEE kunnen draaien? D.w.z. kunnen we elke gewenste OEE dagenlang tussen 20% en 50% uitvoeren?
    (Wauw, ooit dat gezien?)
  3. Welke OEE is gewenst om aan de vraag te voldoen en kunnen we zo’n OEE op deze apparatuur uitvoeren?
  4. Kunnen we de machine zonder afwijzingen uitvoeren? Kunnen we de machine uitvoeren zonder onverwachte onderbrekingen?
  5. Zijn we in staat om tussen het ene product en het andere te wisselen en de vraag feilloos te volgen?

Dus in plaats van u te concentreren op de hoogte van de waarde, moet u zich richten op die componenten die mogelijk indicatoren zijn voor een goed begrepen en gecontroleerd proces. Als gevolg hiervan zal het aantal stijgen, de kosten dalen, enz.

Hoe hoog zijn OEE-nummers normaal?

In mijn ervaring – het meten van meer dan 2000 machines in alle soorten vestigingen en continenten – zullen de meeste machines niet meer dan 35% tot 45% van OEE behalen (ervan uitgaande dat OEE Industry Standard-definities worden toegepast). In sommige branches (zoals Pharma) draait de typische machine veel minder, terwijl in andere (zoals sommige auto's) deze hoger kan zijn. Sommige specifieke soorten machines (zoals extrusie- en spuitgietmachines) hebben doorgaans hogere OEE’s door de aard en het ontwikkelingsstadium van de apparatuur.

Na enkele jaren van TPM-implementaties en het toepassen van LEAN-principes, kan apparatuur (opnieuw in zeer algemene termen) na enkele jaren groeien naar een waarde van 60 of zelfs 70 wat (als een waarde …) echt goed is.

Hoe zit het met de economische verliezen?

Laten we mijn uitspraak over de gemiddelde machine in de gemiddelde fabriek met 35-45% OEE nemen. Lopen ze economische verliezen op? De meesten verdienen behoorlijk wat geld. Erger nog: de conversiekosten (als we de controllers mogen geloven, wees daar dus heel voorzichtig mee) zijn meestal slechts een klein deel van de totale kosten. Dit verklaart waarom zulke lage OEE’s algemeen worden geaccepteerd (anders zouden ze er niet zijn …).

Het echte economische verlies zit niet in het hoogtepunt van de OEE, maar in het gebrek aan flexibiliteit en betrouwbaarheid ervan. Denk erover na; Wat zou het betekenen voor de kosten van de supply chain, als we tijdens elke stap direct zouden reageren op de vraag zouden volgen? Stelt u zich eens de economische gevolgen voor …

Recent Posts

Zo ontwikkelen we nieuwe oplossingen 👉🏻 CAB

Zo ontwikkelen we nieuwe oplossingen 👉🏻 CAB

Op 24 november hield FullFact Solutions haar jaarlijkse Customer Advisory Board meeting met een aantal belangrijke klanten, gehost door onze klant Nutricia Danone. Met een geweldige rondleiding in de nieuwe productiefaciliteit in Haps, het delen van ervaringen, het...

Lees meer
Nieuwe partner TSS Cross Media Group

Nieuwe partner TSS Cross Media Group

FullFact Solutions, een toonaangevende leverancier van OEE (Overall Equipment Effectiveness) en productiviteitsbewakingsoplossingen, en TSS, een toonaangevend bedrijf met meer dan 30 jaar ervaring op het gebied van digitale visuele communicatieoplossingen, hebben hun...

Lees meer