Om korte orderdoorlooptijden te realiseren, kostendoelstellingen te halen, goed om te gaan met de druk op budgetten en aan de kwaliteitseisen te voldoen, moeten de juiste prioriteiten worden gesteld. Maar waar te beginnen en wat te doen? Deze blogserie gaat over de fundamenten van OEE. We zullen de 10 belangrijkste vragen rond het onderwerp OEE beantwoorden en inzicht geven in de mogelijkheden die OEE biedt.

10 dingen die iedereen moet weten over OEE
Ontvang de whitepaper met de belangrijkste kennis over Overall Equipment Effectiveness hier »

Vraag nummer 7:

7. Is een hoger OEE percentage beter?

Om de vraag te beantwoorden of een hoger OEE percetage beter is of niet, moet eerst worden bepaald wat de kerndoelstellingen zijn. Bijvoorbeeld:

  1. Moet de apparatuur betrouwbaarder zijn?
  2. Moet de kwaliteit constanter zijn?
  3. Is het nodig om kleinere batches te produceren om de klant sneller te kunnen beleveren?
  4. Moet de apparatuur continu sneller zijn of juist iets langzamer maar stabieler, met als resultaat een hogere output?

Afhankelijk van de antwoorden op deze vragen kan het OEE percentage helpen om te bepalen welke verbeteringen nodig zijn.

Het is prima om met een laag OEE percentage te beginnen. Dat betekent dat er veel ruimte is voor verbetering en elke procent die de OEE score stijgt, genereert aanzienlijk meer output

OEE percentage en output

OEE geeft aan hoeveel procent van de producten goed is in vergelijking met het theoretische maximum. Snellere machines zijn niet altijd beter. De OEE score is een combinatie van de beschikbaarheids-, prestatie-, en kwaliteitspercentages.

Een hoger OEE percentage is niet altijd beter

We bekijken enkele voorbeelden van situaties waarin een hoger OEE percentage niet beter is:

  1. Wanneer de snelheid omhoog gaat, maar er tegelijkertijd meer uitval wordt geproduceerd. Het proces is nu instabiel omdat er duidelijke kwaliteitsproblemen zijn en de kosten van afval hoog zijn.
  2. Wanneer de voorraad toeneemt. Als er meer producten worden geproduceerd dan er worden verkocht, gaat er geld verloren omdat er meer voorraad is die moet worden opgeslagen.
  3. Wanneer besloten wordt de OEE te verhogen door meer middelen (mensen, energie, materialen) te gebruiken. Dit kan een negatief effect hebben op de kosten-batenverhouding.
  4. Het komt voor dat een productieteam alles in het werk stelt om het OEE percentage te verhogen. Dit verstoort echter vaak het proces. Het is van cruciaal belang dat de machine stabiel kan werken. Alleen dan kan de snelheid worden opgevoerd.

De regel is:
eerst stabiliteit, dan verbeteren

 

Ontvang de hele serie over de 10 belangrijkste aspecten van OEE in één whitepaper, download het hier:

« Vorige blog: OEE data collectie: Welke gegevens moet u verzamelen voor OEE?  |  Volgende blog: Wat bereik je met OEE? »

 

Meer over Overall Equipment Effectiveness (OEE) »

 

Recent Posts

FullFact wordt een DECIDE4ACTION bedrijf

FullFact wordt een DECIDE4ACTION bedrijf

Wij zijn zeer verheugd te kunnen aankondigen dat FullFact de krachten heeft gebundeld met DECIDE4ACTION! DECIDE4ACTION, een toonaangevend bedrijf op het gebied van productiesoftware, kondigt de volledige overname aan van FullFact Solutions, het bedrijf voor overall...

Lees meer
OEE data collectie: Welke gegevens moet u verzamelen voor OEE?

OEE data collectie: Welke gegevens moet u verzamelen voor OEE?

Alvorens OEE te meten, moet worden besloten wat precies zal worden gemeten. De basis is het vinden van verliezen op het gebied van beschikbaarheid, prestatie en kwaliteit. De gegevens die zullen worden geregistreerd, verschillen van apparaat tot apparaat. Het doel is echter om alle verliezen te vinden, omdat deze moeten worden opgelost.

Lees meer