Is het echt mogelijk om de OEE’s van uw machines te vergelijken? Of is dat appels met peren vergelijken?
Om die vraag te beantwoorden, geef ik een voorbeeld. Land A heeft een mobiliteitspercentage van 18% en land B 13,5%. Waarschijnlijk concludeert u dan dat land A het beter doet. Maar is dat wel zo?
De data laten zien dat in land A de auto’s 40% van de tijd rijden. De gemiddelde maximumsnelheid van hun auto’s is 230 km/u en ze rijden gemiddeld 130 km/u. 80% van de ritten verloopt zonder problemen. Dus hun mobiliteitspercentage is 40% x 56% x 80% = 18%.
In land B rijden de auto’s slechts 15% van de tijd. Ze hebben een goed functionerend openbaar vervoersysteem. Alle auto’s kunnen niet harder dan 100 km/u en gemiddeld rijden ze 90 km/u. 99,99% van de ritten verloopt zonder problemen. Hun mobiliteitspercentage is 15% x 90% x 99,99% = 13,5%.
Dus… welk land doet het beter?
Belachelijk!
Deze vergelijking is natuurlijk ronduit belachelijk. En toch is dit wat wordt gevraagd wanneer fabrieken met elkaar worden vergeleken op basis van OEE… Ik zal u laten zien waarom u de OEE niet eens kunt vergelijken van éénmachine die twee shifts lang hetzelfde product maakt:
Zowel de vroege als de middagshift hebben een OEE van 46%. Is er een beste shift?
- Shift A haalt 60% van de tijd 80% van de maximale snelheid, met 95% kwaliteit: 46% OEE
- Shift B haalt 80% van de tijd 95% van de maximale snelheid, met 60% kwaliteit: 46% OEE
Dus… in deze vergelijking hebben we het over een en dezelfde machine. Wat gebeurt er als de machines verschillend zijn en u houdt daarbij in gedachten de de complexiteit van het product, de productmix, de grootte van de partijen…?
OEE kan als getal niet gebruikt worden om fabrieken, machines of zelfs shifts te vergelijken.
Maar u geeft het niet op, toch? Dus u vraagt mij wat er gebeurt als u een aantal wegingsfactoren inbouwt. Goed, terug naar land A en B. In land A zijn er 4,8 keer meer auto’s dan in land B, dus wat zou dan de wegingsfactor zijn? Wat zijn de criteria om zo’n factor te definiëren?
Laten we er even van uitgaan dat we zo’n factor hebben, waardoor land A een score heeft van 17,2% en B een score van 19,3%. Wat zal het management doen om de resultaten te verbeteren? En wat zullen de werkelijke effecten zijn? Dit soort ‘management-op-basis-van-Excel’ leidt vaak tot rampzalige beslissingen. Bedenk, voordat u in een enorme valkuil trapt:
- Wat wilt u werkelijk bereiken?
- Hoe kunt u echt zichtbaar maken waar u staat en waar u naartoe gaat?
- Hoe kunt u fabrieken helpen om in die richting te bewegen?
Mijn advies aan organisaties die OEE’s gaan vergelijken, zou zijn: verkopen die aandelen!