Om korte orderdoorlooptijden te realiseren, kostendoelstellingen te halen, goed om te gaan met de druk op budgetten en aan de kwaliteitseisen te voldoen, moeten de juiste prioriteiten worden gesteld. Maar waar te beginnen en wat te doen? Deze blogserie gaat over de fundamenten van OEE. We zullen de 10 belangrijkste vragen rond het onderwerp OEE beantwoorden en inzicht geven in de mogelijkheden die OEE biedt.

10 dingen die iedereen moet weten over OEE
Ontvang de whitepaper met de belangrijkste kennis over Overall Equipment Effectiveness hier »

Vraag nummer 2:

2. Waarom is OEE belangrijk?

OEE is belangrijk omdat het deel uitmaakt van verbeteringsstrategieën

Het berekenen van OEE is een cruciaal onderdeel van verbeterstrategieën, waaronder Total Productive Manufacturing (TPM) en Lean Manufacturing. Door OEE te gebruiken, wordt duidelijk welke machine of welk proces op welk moment verbeterd moet worden. Zonder OEE blijven veel verliezen onzichtbaar. OEE, mits correct geïmplementeerd, maakt alle verliezen op elke gemeten machine zichtbaar.

TPM: Een Japanse uitvinding
In 1971 introduceerde het Japan Institute of Plant Maintenance, het concept van Total Productive Maintenance. Uiteindelijk ontwikkelde TPM zich tot Total Productive Manufacturing. Rond het einde van de jaren 1980, werd TPM ook bekend in de Westerse wereld. Aan het eind van de jaren 1990 werden de eerste boeken over OEE gepubliceerd. Zij maakten OEE toegankelijk en haalbaar voor Westerse productie gebieden. OEE werd aanvankelijk gebruikt in TPM om processen te verbeteren.

OEE is belangrijk omdat het machines meet, niet de mensen

Wanneer productiedoelen niet worden gehaald, is het soms verleidelijk om het productieteam, de technici of het management de schuld te geven. Een van de grote voordelen van het gebruik van OEE is dat het machines en processen meet, en niet de mensen. Het doel van de meting is verbetering. OEE biedt een gemeenschappelijke taal voor productieteams, operationeel managers en management.

Voor teams is het van cruciaal belang dat iedereen begrijpt dat de OEE meting geen kritiek levert op mensen. Het enige doel is om de machine en/of het proces te verbeteren. Informatie delen is belangrijk: het geeft een team een gemeenschappelijk doel.

 

Ontvang de hele serie over de 10 belangrijkste aspecten van OEE in één whitepaper, download het hier:

« Vorige blog: Wat is OEE? | Volgende blog: Wat zijn de OEE rollen? »

 

Meer over Overall Equipment Effectiveness (OEE)

 

Recent Posts

FullFact wordt een DECIDE4ACTION bedrijf

FullFact wordt een DECIDE4ACTION bedrijf

Wij zijn zeer verheugd te kunnen aankondigen dat FullFact de krachten heeft gebundeld met DECIDE4ACTION! DECIDE4ACTION, een toonaangevend bedrijf op het gebied van productiesoftware, kondigt de volledige overname aan van FullFact Solutions, het bedrijf voor overall...

Lees meer
Is een hoger OEE percentage beter?

Is een hoger OEE percentage beter?

Dat hangt af van de doelstellingen van uw bedrijf. Wilt u dat de machines betrouwbaarder zijn? De kwaliteit constanter? Kleinere batches produceren? Sneller draaien, of juist wat langzamer maar stabieler? Het OEE percentage kan helpen om te bepalen welke verbeteringen nodig zijn om aan uw bedrijfsdoeltellingen te halen.

Lees meer