Een OEE score van 85% wordt beschouwd als World Class. Maar: toch klopt dat niet altijd. En wel hierom.

1. Wanneer niet alle verliezen zijn opgenomen in de definitie van de OEE

Op elke machine is een OEE van “85%” mogelijk, door simpelweg de OEE definitie aan te passen. U haalt er van alles uit – pauzes, onderhoud, instellingen, wachten. Of u berekent de OEE met een maximale snelheid die lager is dan de theoretisch mogelijke snelheid.

2. Wanneer de kwaliteit laag is

Zolang het kwaliteitspercentage niet extreem hoog is, is het proces waarschijnlijk niet volledig stabiel. Meestal zijn de kwaliteitsproblemen nog maar het topje van de ijsberg. De kosten van scrapproducten zijn hoog, zelfs als het gaat om een ‘goedkoop’ product als eierdozen. Uw winstmarges gaan hard achteruit wanneer u meer scrap produceert! Dit kan zomaar gebeuren bij een geweldige OEE van 85%.

3. Wanneer de OEE fluctueert, is het proces niet onder controle

Als de OEE fluctueert tussen 30% en 100%, is het gemiddelde wellicht nog steeds 85%. Omdat het proces niet stabiel is, is het niet betrouwbaar en dat leidt tot onnodige kosten.

4. Wanneer de voorraad toeneemt

Grote batches produceren heeft meestal een positief effect op de OEE. Maar meestal is dat niet wat de klant vraagt. De voorraad vergroten heeft allerlei negatieve bij-effecten. In dit geval kan 85% OEE nooit World Class genoemd worden.

5. Wanneer een hoge effectiviteit wordt bereikt door een lage efficiency

Als de 85% OEE wordt bereikt door zwaar te investeren of door de gebruikte middelen te verhogen, stijgen de kosten. Vanuit het oogpunt om verbeteringen door te voeren door verliezen te verminderen, is dit de verkeerde manier.

6. Wanneer hoge effectiviteit wordt bereikt zonder de medewerkers erbij te betrekken

In theorie is het mogelijk om een OEE van 85% te halen zonder de medewerkers erbij te betrekken. Als dit gebeurt, hebben de medewerkers dan voldoende kennis van het proces om abnormale situaties te corrigeren? Kunnen zij het proces dan verbeteren? Het proces zal niet kunnen groeien op basis van kennis van medewerkers.

7. Wanneer 85% wordt behaald, maar op een niet-duurzame manier

Als 85% OEE wordt bereikt door trucjes, is het zeer de vraag of dit duurzaam en stabiel zal zijn. Er wachten u machinecrashes, ongelukken of plotseling verlies van capaciteit of kwaliteit, omdat de situatie continu onder druk staat.

Een goed geïmplementeerd OEE-systeem zou deze effecten moeten voorkomen en er inzage in moeten geven. Dat vraagt niet alleen om software die is ontworpen op basis van diepgaande kennis van deze effecten, maar ook om de juiste configuraties van de verlies-structuren en de juiste betrokkenheid van de werkvloer en het management.

Het OEE getal zelf, zonder context, is slechts een getal.

U kunt hier meer lezen over de ideale OEE-score.

Recent Posts

FullFact wordt een DECIDE4ACTION bedrijf

FullFact wordt een DECIDE4ACTION bedrijf

Wij zijn zeer verheugd te kunnen aankondigen dat FullFact de krachten heeft gebundeld met DECIDE4ACTION! DECIDE4ACTION, een toonaangevend bedrijf op het gebied van productiesoftware, kondigt de volledige overname aan van FullFact Solutions, het bedrijf voor overall...

Lees meer
Is een hoger OEE percentage beter?

Is een hoger OEE percentage beter?

Dat hangt af van de doelstellingen van uw bedrijf. Wilt u dat de machines betrouwbaarder zijn? De kwaliteit constanter? Kleinere batches produceren? Sneller draaien, of juist wat langzamer maar stabieler? Het OEE percentage kan helpen om te bepalen welke verbeteringen nodig zijn om aan uw bedrijfsdoeltellingen te halen.

Lees meer