Zou je kunnen zeggen dat het onder een bepaald percentage beter is om de deuren van de fabriek te sluiten?

Nee, natuurlijk niet! Hoewel, misschien is het toch wel waar. Serieus: er bestaat niet zoiets als ‘een OEE getal’, omdat dit op wel 1000 verschillende manier kan worden gedefinieerd. Over het algemeen wordt een waarde van minder dan 65% als onaanvaardbaar beschouwd. Een waarde tussen 65 en 75% wordt als normaal beschouwd, tussen 75 en 85% is acceptabel, tussen 85 en 95 procent is goed en een waarde van meer dan 95% is uitstekend. Maar…

Probeer dit niet thuis

Allereerst geef ik u hoe een voorbeeld van hoe het niet moet. Laten we zeggen dat een OEE van 85% uw doel is. We veranderen een paar definities, we verlagen de maximumsnelheid, sluiten wat wachttijden uit, zoals pauzes en onderhoud, rekken de specificaties van een goed product een beetje op etc. STOP! Natuurlijk werkt het zo niet. Maar er zijn managers (en consultants) die zo hun brood verdienen.

Wat is “goed”?

Laten we even aannemen dat we de OEE industry Standard gaan gebruiken voor alle machines. Wat is nu een ‘goede OEE’ voor een machine die continu slechts één bulkproduct produceert? En welke OEE is ‘goed’ voor een machine die elke dag wel 60 verschillende producten maakt?

Ten eerste heeft het geen zin om te focussen op het getal zelf. Dit is een typisch westerse manier van denken waar veel managers last van hebben. Het is een gebrek aan diepgaande kennis van systemen. In plaats van te kijken naar het getal, is het belangrijk dat u weet wat er echt speelt.

Een voorbeeld. Laten we de machine nemen die de hele dag door met één product bezig is en een lijn aanvoert. Is 95% dan oké? Niet als de downstream machine slechts 65% van het volume verwerkt. Zou 65% dan een goede OEE zijn? Niet per se! Waarom niet? Als de machine heen en weer springt tussen de 45% en 95%, met een gemiddelde van 65% OEE, zou dit nog steeds veel problemen veroorzaken! Goed, nu hebben we een stabiele OEE van 65%. Is het nu dan goed? Nee, niet als de kwaliteit 90% is (of een ander getal dat niet (bijna) 100% is)! Wat als de OEE 65% is met een stabiele kwaliteit van 100%? Wat als we enorme en dure inspanningen moeten leveren om dit voor elkaar te krijgen? Misschien zijn de kosten nu zo hoog dat u geld verliest!

Welke vragen zou u dan moeten stellen?

  1. Is er een OEE niveau waarop de machine stabiel en betrouwbaar draait?
    Bijvoorbeeld: kunnen we continu draaien tussen de 40 en 44%? Ik heb zelden een dergelijke machine gezien! Het zou een indicator zijn voor een proces dat onder controle is – of kan zijn.
  2. Is er een OEE bereik waarbinnen een stabiele OEE mogelijk is?
    Kunnen we bijvoorbeeld dagen lang elke gewenste OEE tussen de 20 and 50% vasthouden? Heeft u dat ooit gezien?!

Welke OEE is wenselijk om aan de vraag te voldoen en kunnen we een dergelijke OEE op deze machine behalen? Kan de machine blijven draaien zonder problemen? Kan de machine blijven draaien zonder onverwachte onderbrekingen? Kunnen we wisselen tussen het ene en het andere product, en probleemloos aan de eisen blijven voldoen? Stop met focussen op de hoogte van het getal en richt u op die zaken die mogelijk indicatoren zijn voor een helder en gecontroleerd proces. Daardoor zal het getal omhoog gaan en zullen uw kosten dalen.

Dit is de reden dat u misschien behoefte heeft aan OEE software waarmee u precies dergelijke analyses kunt maken.

Hoe hoog zijn OEE getallen normaliter?

De meeste machines komen niet uit boven de 35 tot 45% OEE (aangenomen dat de definities van de OEE Industry Standard worden toegepast). In sommige branches is de score van de gemiddelde machine veel lager en in andere branches veel hoger. Sommige specifieke soorten machines hebben van nature hogere OEE-waarden, ook afhankelijk van de fase van ontwikkeling van de apparatuur. Na enkele jaren van TPM-implementaties en het toepassen van lean-principes om het verlies van flow te voorkomen, kan het getal toenemen tot in de 60 of 70. Dat is (als getal) behoorlijk goed. Maar nogmaals: alleen als u met dit getal voldoet aan de vraag van de klant! Het effectief vullen van een magazijn betekent ook effectief veroorzaken van verlies…

Hoe zit het met de economische verliezen?

Betekent het dat de gemiddelde machine – die 35-45% OEE behaalt – verantwoordelijk is voor economische verliezen? De meeste machines verdienen aardig wat geld. De conversiekosten zijn niet slechts een klein deel van de totale kosten. Daarom worden zulke lage OOE’s over het algemeen geaccepteerd. Het daadwerkelijke economische verlies zit ‘m niet in de hoogte van de OEE, maar in het gebrek aan flexibiliteit en betrouwbaarheid ervan. Wat zou het betekenen voor de kosten van de supply chain als elke stap zou voldoen aan de vraag? Stelt u zich de economische gevolgen eens voor…

Recent Posts

FullFact wordt een DECIDE4ACTION bedrijf

FullFact wordt een DECIDE4ACTION bedrijf

Wij zijn zeer verheugd te kunnen aankondigen dat FullFact de krachten heeft gebundeld met DECIDE4ACTION! DECIDE4ACTION, een toonaangevend bedrijf op het gebied van productiesoftware, kondigt de volledige overname aan van FullFact Solutions, het bedrijf voor overall...

Lees meer
Is een hoger OEE percentage beter?

Is een hoger OEE percentage beter?

Dat hangt af van de doelstellingen van uw bedrijf. Wilt u dat de machines betrouwbaarder zijn? De kwaliteit constanter? Kleinere batches produceren? Sneller draaien, of juist wat langzamer maar stabieler? Het OEE percentage kan helpen om te bepalen welke verbeteringen nodig zijn om aan uw bedrijfsdoeltellingen te halen.

Lees meer