Is het beter om de fabriek onder een bepaald percentage te sluiten?

Nee, natuurlijk niet! Of nou ja, misschien zou dat in sommige gevallen beter zijn…

Maar serieus: er bestaat niet zoiets als ‘een OEE-getal’ omdat het op duizend verschillende manieren kan worden gedefinieerd. Over het algemeen wordt gesuggereerd dat een waarde onder 65% als onaanvaardbaar moet worden beschouwd.

  • Een waarde tussen 65 en 75% wordt als gemiddeld beschouwd
  • Tussen 75 en 85% betekent acceptabel
  • Tussen 85 en 95% is goed
  • Een waarde van meer dan 95% is uitstekend

Maar in de praktijk is het niet zo absoluut.

Ideale OEE score? Hoe het niet moet

Allereerst geven we een voorbeeld van hoe het niet moet.

Laten we zeggen dat een OEE van 85% uw doel is. We veranderen een paar definities, we verlagen de maximumsnelheid, sluiten wat wachttijden uit, zoals pauzes en onderhoud, rekken de specificaties van een goed product een beetje op, enzovoort. Hou alsjeblieft op! Dit is duidelijk niet de manier is om te werk te gaan. Maar er zijn managers en consultants die op deze manier geld verdienen.

Wat is een ‘goede’ OEE?

Laten we aannemen dat we de OEE Industry Standard gaan gebruiken voor alle machines. Wat is nu een ‘goede OEE’ voor een machine die continu slechts één bulkproduct produceert? En welke OEE is ‘goed’ voor een machine die elke dag wel 60 verschillende producten maakt?

Ten eerste heeft het geen zin om te focussen op het getal zelf. Dit is een manier van denken waartoe veel mensen de neiging hebben. Maar in de productieomgeving getuigt het van een gebrek aan diepgaande systeemkennis. In plaats van naar een getal te kijken, moet u begrijpen wat er werkelijk aan de hand is.

Een voorbeeld:
Laten we de machine nemen die de hele dag door met één product bezig is en een lijn aanvoert.
Is 95% dan oké?
Niet als de downstream machine slechts 65% van het volume verwerkt.
Zou 65% dan een goede OEE zijn?
Niet noodzakelijk. Als de machine heen en weer springt tussen de 45% en 95%, met een gemiddelde van 65% OEE, zou dit nog steeds veel problemen veroorzaken.
Nu hebben we een stabiele OEE van 65%. Is het nu dan goed?
Nee, niet als de kwaliteit 90% is – of een ander getal dat niet in de buurt van 100% ligt.
Wat als de OEE 65% is met een stabiele kwaliteit van 100%?
Als we enorme en dure inspanningen moeten leveren om dit voor elkaar te krijgen, zijn uw kosten nu zo hoog dat u misschien geld verliest.

Welke vragen zou u dan moeten stellen?

  1. Is er een OEE niveau waarop de machine stabiel en betrouwbaar draait?
    Bijvoorbeeld: kunnen we continu draaien tussen de 40% en 44%? Een dergelijke machine zien we zelden. Het zou een indicator zijn voor een proces dat onder controle is – of kan zijn.
  2. Is er een OEE bereik waarbinnen een stabiele OEE mogelijk is?
    Kunnen we bijvoorbeeld dagen lang elke gewenste OEE tussen de 20% and 50% vasthouden? Heeft u dat ooit gezien?
  3. Welke OEE is wenselijk om aan de vraag te voldoen en kunnen we een dergelijke OEE op deze machine behalen?
  4. Kan de machine blijven draaien zonder problemen?
  5. Kan de machine blijven draaien zonder onverwachte onderbrekingen?
  6. Kunnen we wisselen tussen het ene en het andere product, en probleemloos aan de eisen blijven voldoen?

Stop met focussen op de hoogte van het getal en richt u op die zaken die mogelijk indicatoren zijn voor een helder en gecontroleerd proces. Daardoor zal het getal omhoog gaan en zullen uw kosten dalen.

Dit is de reden dat u misschien behoefte heeft aan OEE software waarmee u precies dergelijke analyses kunt maken.

Hoe hoog zijn OEE getallen normaliter?

De meeste machines komen niet uit boven de 35% tot 45% OEE (aangenomen dat de definities van de OEE Industry Standard worden toegepast). In sommige branches is de score van de gemiddelde machine veel lager en in andere branches veel hoger. Sommige specifieke soorten machines hebben van nature hogere OEE-waarden, ook afhankelijk van de fase van ontwikkeling van de apparatuur.

Na enkele jaren van TPM-implementaties en het toepassen van lean-principes om het verlies van flow te voorkomen, kan het getal toenemen tot in de 60% of 70%. Dat is (als getal) behoorlijk goed. Maar nogmaals: alleen als u met dit getal voldoet aan de vraag van de klant. Het effectief vullen van een magazijn betekent ook effectief veroorzaken van verlies. Wat zou het betekenen voor de kosten van de supply chain als elke stap zou voldoen aan de vraag? Stelt u zich de economische gevolgen eens voor.

Hoe zit het met de economische verliezen?

Betekent het dat de gemiddelde machine – die 35-45% OEE behaalt – verantwoordelijk is voor economische verliezen? De meeste machines verdienen aardig wat geld. De conversiekosten zijn niet slechts een klein deel van de totale kosten. Daarom worden zulke lage OEE’s over het algemeen geaccepteerd. Het daadwerkelijke economische verlies zit ‘m niet in de hoogte van de OEE, maar in het gebrek aan flexibiliteit en betrouwbaarheid ervan.

Nieuwe call-to-action

Recent Posts

Zo ontwikkelen we nieuwe oplossingen 👉🏻 CAB

Zo ontwikkelen we nieuwe oplossingen 👉🏻 CAB

Op 24 november hield FullFact Solutions haar jaarlijkse Customer Advisory Board meeting met een aantal belangrijke klanten, gehost door onze klant Nutricia Danone. Met een geweldige rondleiding in de nieuwe productiefaciliteit in Haps, het delen van ervaringen, het...

Lees meer
Nieuwe partner TSS Cross Media Group

Nieuwe partner TSS Cross Media Group

FullFact Solutions, een toonaangevende leverancier van OEE (Overall Equipment Effectiveness) en productiviteitsbewakingsoplossingen, en TSS, een toonaangevend bedrijf met meer dan 30 jaar ervaring op het gebied van digitale visuele communicatieoplossingen, hebben hun...

Lees meer