Om korte orderdoorlooptijden te realiseren, kostendoelstellingen te halen, goed om te gaan met de druk op budgetten en aan de kwaliteitseisen te voldoen, moeten de juiste prioriteiten worden gesteld. Maar waar te beginnen en wat te doen? 

Beslissingen nemen op basis van buikgevoel is niet de beste optie. Het is veel beter om actie te ondernemen op basis van feiten en gegevens. Hoe kunt u de mensen die het product maken, die de apparatuur onderhouden, en die het waardecreërende proces plannen en beheren, motiveren om zich zo te gedragen dat al het bovenstaande wordt bereikt? OEE kan fabrikanten helpen gegevens te verzamelen die kunnen worden verwerkt tot waardevolle informatie.

Deze blogserie gaat over de fundamenten van OEE. We zullen de 10 belangrijkste vragen rond het onderwerp OEE beantwoorden en inzicht geven in de mogelijkheden die OEE biedt.

10 dingen die iedereen moet weten over OEE
Ontvang de whitepaper met de belangrijkste kennis over Overall Equipment Effectiveness hier »

We beginnen met het beantwoorden van de eerste vraag: Wat is OEE?

1. De definitie van OEE

OEE staat voor Overall Equipment Effectiveness (algemene doeltreffendheid van apparatuur) of Overall Equipment Efficiency (algemene efficiëntie van apparatuur). Het is een meetinstrument dat wordt gebruikt om productieverliezen (of beter gezegd: verbetermogelijkheden) van een machine aan het licht te brengen. Wanneer deze verliezen worden vastgesteld, kunnen zij worden opgelost door gebruik te maken van verbeteringsstrategieën zoals TPM, Six Sigma, Lean Manufacturing, of Monozukuri.

Met OEE kunnen u en uw teamgenoten ontdekken waar (en voor welk probleem) een machine aandacht nodig heeft. Op die manier zal duidelijk worden welke incidenten geen waarde toevoegen – of, erger nog, waarde aftrekken – en moeten worden opgelost.

Voor wie is OEE relevant?

OEE is een methodologie voor operators, monteurs, teamleiders, kwaliteitspersoneel, werkvloer- en productiemanagers en managers voor continue verbetering. De OEE meting geeft hen de mogelijkheid om een sterke productiviteitsverbetering op te roepen en te sturen.

 

Ontvang de hele serie over de 10 belangrijkste aspecten van OEE in één whitepaper, download het hier:


Volgende blog: Waarom is OEE belangrijk? »

 

Meer over Overall Equipment Effectiveness (OEE) »

 

Recent Posts

FullFact wordt een DECIDE4ACTION bedrijf

FullFact wordt een DECIDE4ACTION bedrijf

Wij zijn zeer verheugd te kunnen aankondigen dat FullFact de krachten heeft gebundeld met DECIDE4ACTION! DECIDE4ACTION, een toonaangevend bedrijf op het gebied van productiesoftware, kondigt de volledige overname aan van FullFact Solutions, het bedrijf voor overall...

Lees meer
Is een hoger OEE percentage beter?

Is een hoger OEE percentage beter?

Dat hangt af van de doelstellingen van uw bedrijf. Wilt u dat de machines betrouwbaarder zijn? De kwaliteit constanter? Kleinere batches produceren? Sneller draaien, of juist wat langzamer maar stabieler? Het OEE percentage kan helpen om te bepalen welke verbeteringen nodig zijn om aan uw bedrijfsdoeltellingen te halen.

Lees meer