Om korte orderdoorlooptijden te realiseren, kostendoelstellingen te halen, goed om te gaan met de druk op budgetten en aan de kwaliteitseisen te voldoen, moeten de juiste prioriteiten worden gesteld. Maar waar te beginnen en wat te doen? Deze blogserie gaat over de fundamenten van OEE. We zullen de 10 belangrijkste vragen rond het onderwerp OEE beantwoorden en inzicht geven in de mogelijkheden die OEE biedt.

10 dingen die iedereen moet weten over OEE
Ontvang de whitepaper met de belangrijkste kennis over Overall Equipment Effectiveness hier »

Vraag nummer 4:

4. Wat zijn de zes grote machineverliezen?

In de ideale situatie draaien machines altijd wanneer we ze nodig hebben, op maximale snelheid, en produceren ze producten van goede kwaliteit. Dit is echter vaak niet het geval. Om zo dicht mogelijk bij perfect te komen, is het nodig de machineverliezen zichtbaar te maken.

Verliezen kunnen worden gecategoriseerd als
beschikbaarheids-, snelheids- en kwaliteitsverliezen

zes grote machineverliezen

Er zijn zes grote verliezen in TPM en OEE:

Beschikbaarheidsverliezen

 1. Technische storingen/pechgevallen
  Ook wel een technische fout genoemd – veroorzaakt het verlies van productietijd.
 2. Wachten
  Inclusief lijnbeperkingen. Wachten gebeurt bijvoorbeeld tijdens het omschakelen van de machine. Een lijnbeperking is een vorm van wachten als gevolg van een stilstand ergens anders in de productielijn.

Prestatieverliezen

 1. Verminderde snelheid
  Het verschil tussen de werkelijke snelheid en de theoretische snelheid. Vaak zal de bediener de apparatuur opzettelijk op een lagere snelheid laten draaien om (kwaliteits)problemen te voorkomen. Dit wordt vaak onderschat.
 2. Korte stops
  Dit zijn korte onderbrekingen die worden veroorzaakt door kleine problemen, zoals producten die sensoren blokkeren. Dit soort onderbrekingen duurt meestal minder dan 5 minuten.

Kwaliteitsverliezen

 1. Afval
  Producten die niet voldoen aan de kwaliteitsspecificaties worden afgekeurd.
 2. Herbewerken
  Producten die ook niet aan de kwaliteitsspecificaties voldoen, maar die opnieuw kunnen worden verwerkt tot producten van goede kwaliteit. Het wordt nog steeds als verlies beschouwd, omdat het product de eerste keer niet goed was. De eerste keer goed is het doel.

Sommigen benoemen ook ‘sub-spec‘: het product voldoet niet aan de beoogde specificaties, maar het kan op een andere markt of als een ander product worden verkocht. U wilt bijvoorbeeld alcohol 80% maken, maar u produceert 70%. Dat is nog steeds prima alcohol, maar niet de beoogde kwaliteit.

 

Ontvang de hele serie over de 10 belangrijkste aspecten van OEE in één whitepaper, download het hier:

« Vorige blog: Wat zijn de OEE rollen? | Volgende blog: OEE berekening: hoe wordt OEE berekend? »

 

Meer over Overall Equipment Effectiveness (OEE) »

 

Recent Posts

Nieuwe partner TSS Cross Media Group

Nieuwe partner TSS Cross Media Group

FullFact Solutions, een toonaangevende leverancier van OEE (Overall Equipment Effectiveness) en productiviteitsbewakingsoplossingen, en TSS, een toonaangevend bedrijf met meer dan 30 jaar ervaring op het gebied van digitale visuele communicatieoplossingen, hebben hun...

Lees meer
Wat is de ideale OEE score?

Wat is de ideale OEE score?

Is het beter om de fabriek onder een bepaald percentage te sluiten? Nee, natuurlijk niet! Of nou ja, misschien zou dat in sommige gevallen beter zijn... Maar serieus: er bestaat niet zoiets als 'een OEE-getal' omdat het op duizend verschillende manieren kan worden...

Lees meer