Customer case Niacet

NIACET LEGT UIT WAAROM ZIJ MET DE OEE TOOLKIT WERKEN

“EEN GEKWANTIFICEERD OVERZICHT MAAKT HET BOUWEN VAN EEN BUSINESS CASE EEN STUK EENVOUDIGER”

Hoe Niacet OEE gebruikte om de productiviteitsresultaten met 15% te verbeteren

Niacet, een toonaangevende producent van organische zouten, maakt sinds 2007 gebruik van OEE Toolkit. Productiemanager Rob van Haaren is enthousiast over OEE Toolkit. “We hebben nu een gezamenlijk doel en OEE is de taal die iedereen spreekt.”

OEE is een taal

Je kunt Spaans leren, Mandarijn, Nederlands en… OEE. OEE leren spreken heeft vele voordelen.

Je begint je werkdag en alles lijkt normaal. Maar dan treedt er een grote stilstand op. Uw eerste reactie is om tegen de technische staf te schreeuwen en te zeggen dat ze dat ene onderdeel van de machine drie weken geleden al hadden moeten vervangen. De technicus is de afgelopen weken echter druk bezig geweest met het oplossen van allerlei andere problemen en voelt zich gefrustreerd en persoonlijk betrokken door uw opmerking. Vervolgens verwijt hij de nachtploeg dat zij de machine niet op de juiste manier heeft behandeld. En zo gaat het maar door. Klinkt dat bekend?

Door OEE te gebruiken, worden ‘normale’ productieproblemen in een rapport vastgelegd. En opeens zijn er berekeningen die besproken kunnen worden, in plaats van individuele personen. Het spreken van OEE helpt spanningen weg te nemen en zorgt voor een gemeenschappelijke taal die iedereen spreekt. Het resultaat is een team dat samen problemen oplost. En als dat gebeurt, is alles mogelijk. Bij Niacet bijvoorbeeld, hebben ze de tijd die een van hun processen in beslag nam drastisch teruggebracht, van 16 naar 5 uur.

Hoe spreken we een gemeenschappelijke taal?

OEE zorgt voor een gemeenschappelijke taal voor iedereen in de organisatie. De productiemanager bij Niacet legt uit: “We delen een gemeenschappelijk doel en OEE is de taal die iedereen spreekt. Gesprekken gaan over de business, niet over de prestaties van individuen. Als de OEE-score geweldig is, vieren we dat samen. We willen in alle opzichten wereldklasse zijn. Ook bespreken we onze OEE-resultaten maandelijks met het managementteam. Bovendien is er een driemaandelijkse directievergadering. Onze OEE-rapporten geven ons het instrument om verbetervoorstellen en investeringsvoorstellen te doen. Het werkt omdat er een commitment is vanuit de Board.”

 

“Op jaarbasis verbetert de OEE van Niacet met 15%”

 

Resultaten van het gebruik van de OEE Toolkit

“Om een voorbeeld te geven: met de OEE Toolkit berekenden we dat een omstelling ons 16 uur kostte. Door te investeren in het verbeteren van de CIP-installatie (het reinigingsapparaat) is de reinigingstijd teruggebracht: het kost ons nu nog maar 5 uur. Het terugbrengen van die tijd was cruciaal omdat we in de nabije toekomst ons productassortiment gaan uitbreiden.”

“In de afgelopen 4 à 5 jaar is onze OEE-score gemiddeld met 15% gestegen. Dat leidde tot een betere output tegen lagere kosten. De komende jaren willen we onze productie met 30% verhogen, en we gebruiken de OEE Toolkit om gedetailleerde plannen te maken om dat te kunnen doen.”

“De OEE Toolkit bevestigt ons onderbuikgevoel. Een gekwantificeerd overzicht maakt het bouwen van een business case een stuk eenvoudiger. OEE meet alles. Variërend van effectiviteit en regelmatige stilstand voor omschakelingen tot processtoringen en technische storingen. Maar de OEE score laat ook andere aspecten van productie zien, zoals veiligheid. Het is onmogelijk om een zeer effectieve productie te hebben en tegelijkertijd een slechte veiligheidsscore. De OEE-score laat ook zien hoe mensen samenwerken en hoe bewust ze zijn van wat ze doen.”

 

  • OEE-percentage groeit consistent met 15% jaar-op-jaar
  • OEE Toolkit bevestigt onderbuikgevoelens
  • Tijdsbesparing van 16 naar 5 uur

 

“Kortom, OEE kan helpen de effectiviteit te verbeteren, maar het zijn toch de mensen die echt het verschil kunnen maken. De diversiteit aan mensen maakt mijn werk interessant. Ik wil onze medewerkers triggeren om het beste uit zichzelf te halen. Ik geloof dat iedereen kan excelleren als de omstandigheden goed zijn.”

Niacet and FullFact werken sinds 2007 samen

Over Niacet

Niacet is een toonaangevende producent van organische zouten, waaronder propionaten en acetaten, voor de farmaceutische, voeding-, diervoeder- en technische industrie. Met twee al lang bestaande en volledige geautomatiseerde productielocaties, in Niagara Fall, NY USA, en Thiel, in Nederland, biedt Niacet kwaliteitsproducten van wereldklasse aan een wereldwijde markt. Hun producten voldoen aan vitale behoeften in een breed scala van toepassingen die essentieel zijn voor het dagelijkse leven, zoals het conserveren van voedsel, het formuleren van antibiotica, dialysebehandeling, energieproductie, en nog veel meer.  

Lees over hun ervaring met OEE

Dit is slechts een klein deel van wat deze klant met ons heeft gedeeld.
We kunnen u het volledige OEE-verhaal sturen met meer diepgaande informatie over hun ervaringen met OEE en OEE Toolkit.