Overall Equipment Effectiveness (OEE)

We beantwoorden met alle plezier AL JE VRAGEN OVER OEE EN PRODUCTIVITEITSVERBETERING

Maak het onzichtbare zichtbaar!

Wat je niet ziet, kun je ook niet verbeteren. Door OEE in te zetten, wordt zichtbaar welke verliezen – of dat nu te maken heeft met machines of processen – moeten worden beperkt. OEE breekt de prestaties van een productie-eenheid op in drie afzonderlijke, meetbare componenten: tijd, snelheid en kwaliteit. Elk onderdeel verwijst naar specifieke aspecten van het proces die kunnen worden verbeterd.
Je kunt analyses maken van machines, lijnen, groepen, planten, ploegendiensten en teams. In elk tijdsbestek. Resultaten worden beter als OEE niet alleen wordt gemeten maar ook actief wordt beheerd. Resultaten worden beter wanneer mensen de juiste acties nemen omdat ze realtime betrokken zijn.

Wat is OEE?

OEE (1982) staat voor Overall Equipment Effectiveness. Enerzijds is het de norm om de effectiviteit van de machine en de productiviteit van de productie te berekenen, maar het laat vooral ook zien hoe effectiviteit verloren gaat. Dit maakt OEE uniek en maakt OEE tot een essentieel onderdeel van alle serieuze verbeterstrategieën voor productieprocessen, waaronder TPM en Lean Manufacturing.

Voor wie is OEE?

OEE is een methodiek voor operators, monteurs, teamleiders, productiemanagers en verbetermanagers die richtlijnen geeft en zorgt voor controle over productiviteitsverbetering. Dankzij OEE kunnen verschillende afdelingen betrokken worden en samenwerken aan een succesvolle fabriek.

“FULLFACT OEE TOOLKIT ZORGT ERVOOR DAT HET PRODUCTIETEAM CONTROLE KRIJGT OVER DE PROCESSEN EN HET OPERATIONEEL MANAGEMENT OVER DE OPERATIE!”

We verbinden mensen en technologie om de productiviteit te verbeteren, we ❤️ Overall Equipment Effectiveness bij FullFact.

Waarom Overall Equipment Effectiveness?

Elke milliseconde dat er een kurk op een fles wordt geslagen, heeft de fles meer waarde gekregen. Bij fabrieken draait het om succesvolle cycli op alle machines. OEE onderzoeken laten precies die momenten zien waar het gebeurt: aan de machine, op precies dat ene moment. Of niet. Beide worden geregistreerd. Dit maakt het tot dé maatstaf voor management en staf, die wil weten welke voorwaarden nodig zijn om de productie-efficiëntie bottom-up te laten floreren, door doelstellingen en voorwaarden top-down te bepalen.

1

Zeer uitvoerbaar

OEE laat precies zien welke actie nodig is om het volume, de kwaliteit, de kosten en de voorspelbaarheid van de productie te verbeteren.
2

Gemeenschappelijke doelen

OEE zorgt ervoor dat verschillende disciplines en het management allemaal dezelfde doelen hebben.
3

Gemeenschappelijke taal

Goede OEE-software is een communicatiemiddel, een universele taal, zodat verschillende disciplines en hiërarchieën op een gerichte manier kunnen samenwerken om verbeteringen door te voeren.
4

De juiste prioriteiten

OEE helpt bij het nemen van de juiste en proactieve beslissingen waarbij prioriteiten moeten worden gesteld op basis van feitelijke en correcte gegevens.
5

Betere kwaliteit van leven

Door de verliezen aan te pakken die stress veroorzaken, kan OEE de levenskwaliteit van werknemers verbeteren en de teamspirit versterken, zowel voor operators als leidinggevenden… mits OEE op de juiste manier wordt gebruikt.

Begin simpel, met productiviteit als uitgangspunt.

Als we binnen mogen kijken, kunnen onze experts u binnen 60 minuten vertellen welke verbeteringen er mogelijk zijn.

Overall Equipment Effectiveness berekenen

De basis van het OEE getal is heel eenvoudig: het is de verhouding tussen de theoretische maximale capaciteit versus de werkelijke output. OEE wil OOK weten waar de verschillen, en dus de verliezen, zitten. Daarom stelt de OEE berekening drie vragen. En ook niet meer dan drie vragen.

Werkt de machine of niet?

In geval van NEE: Waarom niet?
Zo ja, ga naar vraag 2.

Werkt de machine op de theoretische maximale snelheid of niet?

Zo niet: wat is er aan de hand?

3. Wat eruit komt: is dat oke of niet?

Zo niet: wat komt er WEL uit?
In feite werkt het een beetje als een grootboek: er is altijd een balans. DOEN en hoefde NIET te passen. Daarbinnen moeten tijd, volume en kwaliteit alle drie op de juiste manier passen. Dit klinkt allemaal heel eenvoudig – en dat is het in principe ook – maar het is net als met een grootboek; je moet het begrijpen om het op de juiste manier te kunnen gebruiken.
Oorspronkelijk werd OEE alleen berekend in de tijd dat een ploeg gepland was. En sommige zaken nemen ook een deel van die tijd in beslag, zoals pauzes of onderhoud. Om dit aan te pakken en ELK verlies aan effectiviteit zichtbaar te maken, categoriseert de OEE Industry Standard verliezen op een heel eenvoudige manier.

De FullFact OEE oplossing volgt deze verliezen en maakt ze zichtbaar.
door TEEP, OOE en OEE weer te geven als basis-KPI’s.

Echte en duurzame verbetering

OEE implementeren zorgt niet voor duurzame verbetering. Wanneer we beginnen met het meten van OEE via onze software, zien we regelmatig de OEE ‘spontaan’ omhoog gaan. Soms zelfs met 15%. Maar we weten dat dit een tijdelijk verschijnsel is dat wordt veroorzaakt doordat het team focust op verbeteringen. Je kunt net zo goed een tijdje naast een machine gaan zitten en eens kijken naar het proces en de mensen.

Voor een echte en duurzame verbetering zijn de juiste focus, ondersteuning en acties nodig. We hebben een sterk netwerk van zeer bekwame verbeterexperts die u kunnen helpen wanneer en waar nodig.

FullFact is een OEE company

Hoge productiekosten? Geen gemeenschappelijke taal? Een constante prioriteitenstrijd? Onvoorspelbare productieresultaten? Vanaf nu niet meer!